Vodopad u prašumi 1200x900x96

Ugroženo drveće

Drveće prekriva trećinu kopna na zemlji. No ta brojka se neprestano smanjuje. Kako se ljudski civilizacija nastavlja širiti, tako se sve veće površine prirodnog svijeta mijenjaju kako bi zadovoljile ljudske potrebe. Jedna od prvih stvari koje su na udaru su šume. Na svijetu postoji preko 80000 različitih vrsta drveća. Trenutno njima 8750 prijeti istrebljenje. Skoro 1000 njih je kritično ugroženo, a neke vrste su doslovno spale na jedno ili dva stabla.

Prijetnje drveću su mnoge i razne, od rušenja pošumljenih područja, šuma za građevinsko drvo i gorivo do širenja čovjekovih naselja te šumskih požara. Diljem svijeta gubimo najmanje 40ha šume svake minute, u isto vrijeme sadimo samo 4ha.

Možemo li živjeti u svijetu bez drveća? Jednostavan odgovor je ne…. Drveće pruža neprocijenive usluge ljudima, uključujuću kontrolu klime, proizvodnju kisika, kontrolu zagađenja i sprečavanje poplava. Drveće također sprečava eroziju zemlje i pruža hranu, ljekove, zaklon…

Jedna od najugroženijih vrsta je Wilmottova mukinja (Sorbus wilmottiana), uspijeva samo na jednom mjestu na svijetu, a to je gudura Avon Gorge, koja prolazi zapadno od grada Bristola u Engleskoj. To prekrasno malo drvo koje proizvodi kitice krem bijelih cvijetova u lipnju i grozdove crvenih bobica u rujnu je kritično ugroženo. Preostalo je samo 20 primjeraka koji rastu divlje.

U nekim dijelovima svijeta, osobito u zapadnoj Europi sada se izvodi održivo šumarstvo i daje izvrsne rezultate.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

1 × 2 =

Shopping Cart