Neplodnost ili sterilitet – najbolje biljke za pomoć

Neplodnost ili sterilitet – najbolje biljke za pomoć

Neplodnost, koja se još naziva sterilitet, može se podijeliti na primarni i sekundarni.

Primarna neplodnost je nemogućnost postizanja trudnoće kod para u plodnom dijelu života uz redovite, nezaštićene spolne odnose tijekom godinu dana.

Sekundarna neplodnost je nemogućnost postizanja trudnoće nakon barem jedne prethodne trudnoće.
Umanjena plodnost (subfertilitet) jest stanje kad par u plodnom razdoblju života trudnoću postiže nakon dužeg razdoblja nego je to slučaj kod normalno plodnog para kod kojeg je mogućnost zanošenja po ciklusu prosječno 20%.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO: World Health Organisation), procjenjuje se kako je 10% parova neplodno, a sljedećih 10% umanjene plodnosti, što čini značajan dio populacije te problem neplodnosti nije samo osobni problem muškarca i žene već i problem društva u cjelini.

Uzroci neplodnosti su slijedeći:

– neodgovarajuća proizvodnja i/ili prijenos sjemena u muškarca (40%)
– neodgovarajuća proizvodnja jajne stanice u žene (25%)
– smetnje oplodnje, transporta i usađivanja gamete u maternici (25%)
– nepoznati uzroci (10%)

Još od naših baka smo učili kako neki čajevi povoljno utječu na zdravlje i pomažu kod ozdravljenja. Ljekovito bilje i pčelinji proizvodi mogu izliječiti neplodnost kod muškaraca i žena, čak i kad razne druge terapije nisu imale uspjeha.

Evo nekoliko biljaka koje se preporučuju osobama sa problemom neplodnosti:

Marulja

Marulja (macina trava, očajnica) je ljekovita biljka kojom se žene tradicionalno liječe od neplodnosti. Sadrži gorke tvari i trijeslovine te poboljšava rad jajnika. Od ove trave spravlja se čaj – tri puta dnevno po čašu u vrijeme kad žena želi zatrudnjeti. Ne piti za vrijeme menstruacije.

Đumbir

Đumbir značajno povećava broj spermatozoida i pokretljivost sperme. Može ga se uzimati u obliku tinkture ili začina jelima.

Malina

Čaj listova maline preporuča se muškarcima za veću plodnost, a i trudnicama za smirenje iritacija maternice..

Konopljika ili divlji papar (Vitex agnus – castus)

Budući da uravnotežuje hormone estrogena i progesterona, konopljika djeluje na
ženski reproduktivni sustav i neplodnost. Osim što dovodi do ravnoteže hormona, regulacije funkcioniranja jajnika i menstrualnog ciklusa, potiče ovulaciju i plodnost, također djeluje umirujuće, ublažava simptome panike te poboljšava koncentraciju.
Američko istraživanje je pokazalo da je oko 30% žena koje su uzimale kapsule ili tinkturu od konopljike zatrudnjelo za nekoliko mjeseci.

Uzrok gotovo svakog drugog spontanog pobačaja je nemogućnost zametka da se razvije. Najvažniji znak ranog pobačaja (do 3. mjeseca) je krvarenje. Znakovi kasnijeg pobačaja (od 3. do 7. mjeseca) slični su porodu.

Vrkuta/Gospin plašt – biljka (Alchemillae herba)

Sadrži trjeslovine katehinskog tipa, flavonoide, gorke tvari i saponine. Djeluje kao adstringens i opušta grčeve (spazmolitik). Preporuča se kod bolnih menstruacija s jakim krvarenjem. Kod liječenja neplodnosti u žena, često se pije čaj koji pomaže zadebljanju sluznice maternice.

Kadulja – list (Salviae folium)

Sadrži eterična ulja, tanine, gorke tvari, triterpene (ursolična i ružmarinska kiselina) i flavonoide. Djeluje spazmolitično, adstringentno, antibakterijski, fungicidno, antivirusno, pospješuje želučanu sekreciju i smanjuje znojenje. Čaj od kadulje vrlo je učinkovita pomoć kod valova vrućine (valunga) i znojenja koji su česti u menopauzi. Uz to, pomaže kod naglih promjena raspoloženja i depresije, također karakterističnih za to specifično razdoblje u ženinu životu. U narodnoj medicini poznata je i kao sredstvo za prevenciju pobačaja, no, pije li se čaj od kadulje u posljednjem mjesecu trudnoće, stimulirat će kontrakcije maternice i olakšati porod. Primjenjuje se i kod drugih ženskih bolesti, primjerice protiv bijelog pranja.. Kadulji su se oduvijek pripisivala ljekovita svojstva, a osim što pomaže protiv bolesti maternice, kadulja se preporuča i parovima kao pomoć protiv neplodnosti.

Sladić (Glycyrrhiza glabra)

Slatki korijen Sladića gotovo je 30 puta slađi od šećera, ne deblja i često je sastavni dio zdravih slastica. Žene ga koriste od davnina kao ljekovitu biljku koja može pomoći kod problema sa policističnim jajnicima. Povećava izlučivanje kortizola i estrogena, a smanjuje testosteron. Takvo djelovanje važno je za žene s policističnim jajnicima jer taj sindrom podrazumijeva pretjeranu količinu testosterona što može prouzročiti neplodnost, povećanje tjelesne težine, dlačice na licu i akne.  Kod policističnih jajnika sladić se najčešće kombinira s boražinom. Boražina također smanjuje proizvodnju testosterona pa zajedno imaju vrlo snažno djelovanje. Boražina potiče ovulaciju i poboljšava proizvodnju progesterona. Najbolje ih je pomiješati u omjeru 1:1. Tako je ponekad zapanjujući spoj čovjeka i prirode, kako je očigledno da smo stvoreni da živimo u sintezi jedni s drugima.

Što više proučavam ljekovito bilje ne prestaje moje čuđenje koliko imamo različitih biljaka za pojedini problem. Ovdje sam navela biljke za koje sam našla stvarno pozitivne reakcije ljudi koji su je koristili i koji su riješili svoj skoro pa najveći problem, a to je nemogućnost da na svijet donesu to dragocjeno biće –  svoje dijete!

Shopping Cart