Dijeta se treba temeljiti na prirodnim zakonitostima prehrane koje su nam dane evolucijom

Dijeta se treba temeljiti na prirodnim zakonitostima prehrane koje su nam dane evolucijom

Dijeta bez gladovanja uz pomoć prirode. Kilogrami, celulit i degenerativne bolesti nastaju zbog neodgovarajućeg stila života, pogotovo zbog neodgovarajuće prehrane. Problemi današnjeg vremena izviru iz crijeva, odnosno nezdrave crijevne flore i toksimije tijela (prezasićenosti toksinima). Tome pridonose nepravilno kombiniranje hrane u obroku, pogrešno konzumiranje voća, konzumiranje prevelikih količina visoko prerađene i konzervirane hrane te koncentriranih bjelančevina životinjskog izvora (meso, mlijeko, jaja), stres, konzumiranje alkohola, pušenje… Uz takav stil života naši organi ne mogu izlučivati otrove u količini u kojoj ih svakodnevno unosimo u svoje tijelo. Zato se javljaju debljina, celulit i degenerativne bolesti koje prije nisu poznavali: astma, kožne bolesti, šećerna bolest, depresija, bolesti krvožilnog sustava (začepljene žile, visoki krvni tlak, srčani infarkt i moždani udari i sl.), rak probavnih organa i druge vrste raka, operacije žuči, osteoporoza, zatajenje bubrega…

Naravno da sama dijeta nije dovoljna, treba promijeniti puno loših navika koje ste stekli godinama. To nije mala stvar, ali da li postoji nešto ljepše od onoga kada ste sretni i zadovoljni kada pogledate u ogledalo. Ne mora to biti super vitka linija, dovoljno je da ste VI sretni i zdravi. To se ipak postiže odricanjem i nekim promjenama. 

Navest ćemo par namirnica koje morate uvesti u svakodnevno konzumiranje.

Voda

To je već toliko puta ispričana priča da nema puno smisla pisati o vodi.  Istraživanja pokazuju kako osobe koje zamijene zaslađena pića vodom godišnje izgube i do kilogram i pol više od onih koje tijekom dijete piju slatke napitke. One koje popiju više od 4 čaše dnevno izgubile su čak i kilogram više od onih koje su popile nešto manju količinu. Također, fosforna kiselina u sokovima može utjecati na razvoj osteoporoze tako što mijenja razinu kiseline u krvi.

Đumbir

Za đumbir ste vjerojatno već čuli i vidjeli ga u dućanima na polici sa začinima. Ono što većina ljudi ne zna je to da se ova biljka, osim u prehrani, već stoljećima koristi kao lijek i sredstvo za uljepšavanje. Jedna od njegovih mnogih mogućnosti i učinaka na ljudsko tijelo je da TOPI MASNE NASLAGE! Ovaj ljekoviti korijen ubrzava metabolizam i snižava kolesterol. Đumbir pomaže lučenju pljuvačke i probavljanje škrobne hrane, smanjuje nadutost i zatvor, a sve to doprinosi gubitku kilograma.

Kopriva

Kopriva  je jedna od najdjelotvornijih biljaka za gubitak tjelesne težine. Listovi i korijen koprive gotovo su neizostavni sastojak čajeva i biljnih kapi za čišćenje krvi. Kopriva potiče bolji rad jetre, snižava masnoće u krvi, te poboljšava cirkulaciju.

Iz svega ovoga je jasno kako se masna hrana mnogo brže i lakše probavlja, a rizik od stvaranja pijeska ili kamenaca na bubrezima je znatno smanjen. Jednom dnevno popijte bar 2-3 dl čaja od listova i korijena koprive i vaši kilogrami će se definitivno početi topiti.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je superheroj u borbi protiv suvišnih kilograma i čišćenju organizma. Kako bi se proizveo zeleni čaj, svježe ubrani listovi se brzo pare da bi se inaktivirali enzimi i na taj način spriječila fermentacija. Upravo zbog te minimalne obrade zeleni čaj sadrži velike količine farmakološki aktivnih sastojaka polifenola – katehina. Katehini potiču gubitak tjelesne mase, ali i blagotvorno djeluju na cjelokupno zdravlje. Najznačajniji katehin zelenog čaja je (-)-epigalokatehin-3-galat (EGCG) i upravo je on zaslužan za manji opseg struka konzumenata ovog izvrsnog napitka. Naime, EGCG povećava potrošnju energije potrebne za probavu, apsorpciju i metabolizam hrane. Također, EGCG stimulira oksidaciju masti što rezultira smanjenjem zaliha masnog tkiva. 

Čak i pri prehrani koja obiluje mastima, dugotrajni unos EGCG–a smanjuje nakupljanje masnog tkiva, a time i pojavu prekomjerne tjelesne mase. In vitro studije pokazuju da katehini zelenog čaja, osobito EGCG, ometaju probavu i emulgiranje masti što su ključni koraci u apsorpciji masti iz hrane. Na taj je način i smanjenja akumulacija masti u tkivima. 

Uz dokazani učinak na liniju, zeleni čaj je učinkovit i u čišćenju organizma. Pokazalo se da povećava proizvodnju ključnih detoksikacijskih enzima i na taj način potiče izlučivanje štetnih tvari iz organizma.

Ljute papričice

Australsko istraživanje pokazalo je kako ljuta jela utječu na smanjenje razine inzulina – hormona koji je zaslužan za pohranu masti. Dakle, ako želiš smršaviti – začini jelo!  Kapsaicin, sastojak koji papričicama daje ljut ukus, ubrzava metabolizam, kaže istraživanje Davida Hebera, profesora medicine i direktora Centra za ljudsku ishranu na univerzitetu UCLA. Njime su bile obuhvaćene dvije grupe osoba kojima su četiri tjedna davane placebo tablete ili kapsaicin u kao dodatak prehrani. Oni koji su uzimali kapsaicin su potrošili više masti nekoliko sati nakon obroka, a dnevno su potrošili 100 do 200 kalorija više od ostalih. Također, začinjena hrana stvara privid sitosti brže od nezačinjene.

Cimet Ceylon

Zasladi svoje zobene pahuljice ili kavu cimetom umjesto šećerom. Cimet ima samo 16 kalorija po čajnoj žličici, a tako ćeš uštedjeti nekoliko stotina kalorija tjedno, što može dovesti i do kilograma manje u jednoj godini(bez da radiš bilo što drugo). Dobro je znati i da pola čajne žličice dnevno smanjuje kolesterol za 18 posto.

Shopping Cart